Hava yolu darlıklarını glottik stenoz (ses telleri seviyesindeki darlık), subglottik stenoz (ses tellerinin aşağısındaki darlıklar) ve trakeal darlıklar (soluk borusundaki darlıklar) şeklinde sınıflandırabiliriz.
Ayrıca, darlığın derecesine göre nefes darlığı şiddeti değişebilir. Şiddetli darlıklarda trakeostomi denilen soluk borusuna delik delip buraya yerleştirilen tüp ile nefes alabilmesi mümkün olabilir.
Hava yolu darlıkları neden oluşur?
Çocuklarda hava yolu darlıklarının en sok nedeni; çeşitli hastalıklardan dolayı entübe edilip solunum cihazına bağlanması ve bu esnada solunum yoluna konulan tüpün tahribatı sonucunda darlıklar gelişmesidir. Ayrıca doğumsal olarak soluk borusu veya gırtlakta darlık olabilir.
Erişkinlerde yukarıda bahsedilen nedene ek olarak travmalar veya tümörler de darlıklara yol açabilir. Hayatın bir döneminde entübe edilen ve sonrasında kronik astım ve nefes darlığı tedavisi gören hastalarda mutlaka havayolu darlıkları araştırılmalıdır.
Tedavisinde darlığın durumuna göre balon ile veya bujilerle genişletme, dar olan bölgenin çeşitli cerrahi yöntemlerle çıkarılması veya genişletilmesi gibi teknikler kullanılmaktadır.
Havayolu hastalıkları ve tedavisi hem hasta ve yakını hem de doktor açısından oldukça zahmetli, sabır gerektiren zor bir süreçtir. Bu konuda uzman bir hekim tarafından takip ve tedavisinin yapılması gereklidir.