Laringomalazi gırtlak bölgesinde bulunan yapıların tam gelişmemesi ve yumuşak kalması ile karakterize bir durumdur. Bu yapıların tam gelişmemesi solunum esnasında ses telleri etrafında bulunan dokuların çökmesine neden olur ve stridor dediğimiz solunum sıkıntısının ortaya çıkması ile sonuçlanır. Laringomalazili bebekte genellikle doğar doğmaz nefes darlığı ortaya çıkmaz ama birinci haftada ortaya çıkan ve zamanla artma eğiliminde olan sesli nefes alma görülür. Emzirme esnasında, sırt üstü yattığında, uyurken solunum sıkıntısı yani nefesini alırken zorlanma ve sesli nefes alma belirtisi artar.

Bebeğin göğüs kısmında içe çökme, karın solunumu olması, beslenmede zorluk, kilo alımının az olması gibi belirtiler hastalığın şiddetli olduğunu göstermektedir. Bu durumda mutlaka laringomalazi konusunda uzman olan bir KBB hekiminin hastayı değerlendirmesi gerekir.

Laringomalazi Tanısı Nasıl Konulur?

Laringomalazi tanısı poliklinik şartlarında konulur. Burundan gönderilen esnek bir endoskop cihazı ile bebeğin gırtlağı görüntülenerek laringomalazi olup olmadığı tespit edilir.

Laringomalazi Tedavisi

Laringomalazi, bebek büyüdükçe tedavisiz kendi kendine düzelen bir hastalıktır. Bu yüzden hafif düzeyde laringomalazi bulguları olan bebekler herhangi bir tedaviye ihtiyaç duymadan izlenebilir. Ama orta ve ağır derecede nefes darlığı bulunan hastalara ilaç tedavisi veya cerrahi tedavi gerekebilir.

Cerrahi tedavi olarak supraglottoplasti operasyonu yani endoskopik olarak yumuşak olan gırtlak bölgesindeki fazlalık mukozalar alınarak nefesinin rahatlaması sağlanabilir.

Laringomalazi doğuştan olan bir havayolu hastalığıdır. Hem takibi hem de tedavi süreci hem aileler için hem de hekim için zahmetli bir süreçtir. Dolayısıyla havayolu hastalıkları açısından uzman olan bir hekim tarafından takip ve tedavisinin yapılması kilit öneme sahiptir.

Laringomalazli Hakkında Merak Edilenler